Scurt Istoric

Istorie Octombrie 29, 2014

În anul 1990 s-a pus piatra de temelie a Bisericii ortodoxe din satul Osoi. Lucrările au fost începute și finalizate, în proporție de 70% sub îndrumarea și efortul părintelui Bogus Gheorghe de la Parohia Sinești.

Comuna Sinesti este situata in extremitatea sudica a Judetului Iasi, invecinandu-se la Vest si Nord cu comuna Lungani, la Est cu Comunele Popesti si Madarjac iar la Sud cu Judetul Neamt. Localitatea se afla la o distanta de circa 60 km fata de resedinta de judet, municipiul Iasi. Teritoriul situat in zona deluroasa a podisului Moldovei, cu versanti directionati nord-sud, cu platouri inguste, strabatute de paraie cu gurile de varsare spre nord. Comuna Sinesti a fost infiintata, ca unitate de sine statatoare, prin anul 1840. Pana in anul 1908 comuna a fost compusa din sapte sate: Sinești, Stornești, Osoi, Bocnița, Zmau, Cotargaci și Crucea. Apoi a fost alipită la comuna Popești, ca din anul 1932 sa fie reînființată, in structura actuala.

La numai 1,5 km de Sinesti, completand asezarile grupate in nordul comunei, satul Osoi ar fi fost infiintat pe la anul 1700.. Astazi localitatea insumeaza vreo 1.000 de suflete, are o scoala gimnaziala, un after school, un punct sanitar neutilizat, o biserica in constructie si cateva puncte comerciale

Reteaua hidrografica este saraca, cu izvoare si paraie putine, panza freatica se situeaza la cca. 8-10 m adancime, exceptie facand satul Osoi unde este mai la suprafata (4-6 m adancime). Predomina solul cenusiu si brun de padure podzolit, avand totusi, categorii de fertilitate slabe. Locuitorii locului, crestini ortodoxi, sunt pastratorii vechilor traditii romanesti. Pe langa biserica din Sinesti, monument istoric, mai exista biserica din Bocnita si in constructie cea din satul Osoi, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Imbinand traditia cu posibilitatile zonei, principalele activitati ale populatiei sunt cele legate de cultivarea pamantului, exploatarea lemnului si cresterea animalelor. Mai mult de 46% din suprafata comunei este teren agricol, din care fond funciar in majoritate arabil (52%) sau zona de pasuni si fanete (23%). Dar o importanta bogatie naturala o reprezinta plamanul verde al planetei, padurea, care acopera peste 52% din suprafata comunei.

In anul 1990 s-a pus piatra de temelie a Bisericii ortodoxe din satul Osoi. Lucrarile au fost incepute si finalizate, in proportie de 70% sub indrumarea si efortul parintelui Bogus Gheorghe de la Parohia Sinesti. In perioada 1990-2007  satul Osoi a fost filie a parohiilor Sinesti si Stornesti. Incepand cu data de 01 aprilie 2007 a fost infiintata parohia de sine statatoare Osoi, avand drept paroh pe parintele Mihai Dan Balan. In perioada 2008-2009 a fost ridicata Casa Sociala a parohiei Osoi, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Biserica din satul Osoi este finalizata in proportie de 95%, avand toate cele necesare desfasurarii cultului divin.